nemzetkozi-kavenap.png

 

Olasz kávézási szokások

Olaszországban a kávézásnak nagy kultúrája van. Előszeretettel fogyasztják a kávét reggel, délben, este, otthon, kávézóban, étteremben, az utcán, egyedül, családdal vagy barátokkal egyaránt. Talán épp ennek a kávézási kultúrának köszönhető, hogy Olaszországban nem lehet rossz kávét inni. 

Hazánkban is hódolnak a különféle tejjel készült kávévariációknak, mint például a Cappuccino, a Caffé Latte vagy a Latte Macchiato, érdekesség azonban, hogy az olaszok szigorúan csak délelőtt és mindig étkezés előtt isszák tejjel a kávét.

Sokan állva isszák a kávét, ezért bizony a bárokban olcsóbban juthatsz hozzá a kávéadagodhoz, ha "állva fogyasztással" kéred. Alapszabály, hogy a kávénak pont olyan melegnek kell lennie, hogy egy húzással elfogyasztható legyen. 

Az autentikus Nápolyi Kávé

A nápolyi kávék még az olasz kávékon belül is valódi különlegességnek számítanak. A nápolyi pizzához hasonlóan szintén világhírű nápolyi kávék közepes-sötét pörkölésű, jellemzően kirobbanóan intenzív aroma és ízvilággal, valamint sűrű, vastag krémmel - cremával rendelkeznek, egyedülálló kávéélménnyel megjutalmazva azt, aki megkóstolja. Erős kávé rengeteg van a világon, ám olyan ízes, egyedi és erős, mint a nápolyiaké, nem terem sehol máshol.

Kóstold meg ezeket az energikus nápolyi kávé csodákat, és élvezd minden egyes csészében azokat a szenvedélyes és energikus ízeket, amelyekkel kizárólag ezek a kávék rendelkeznek a világon!

Kávé statisztika

Tudtad, hogy a legnagyobb kávéfogyasztók között mégsem az olaszok állnak?

A világon tavaly több mint 160 ezer zsák kávét termesztettek - 1 zsák 60 kiló -, ebből Európában mintegy 54 ezer zsák fogyott, Észak-Amerikában 30 ezer zsák, Afrikában 12 ezer zsák, Közép-Amerikában és Mexikóban 5300 zsák, Ázsiában és Óceániában 36 ezer zsák, Dél-Amerikában pedig 27 ezer zsák az International Coffee Organization adatai szerint.

A nemzetközi statisztikák szerint a legnagyobb kávéfogyasztók a finnek, ők évente fejenként átlagosan 12 kilót használnak fel, miközben a világon a legnagyobb termelő országban, Brazíliában csak 5,3 kilót, s ezzel 24. a listán. Az Egyesült Államok 4,2 kilóval a 39., és Olaszország is csak a 18. a listán Bécs mögött, amely a 16.

Európában a skandinávok után a Benelux államok lakói a legnagyobb kávéfogyasztók: Hollandia, Belgium az első 10-ben van, Luxemburg a 11. A magyarok az 56. helyet foglalják el a 3,1 kilogrammos fogyasztással, éppen Japán mögött (3,3 kilogramm) de Ausztrália előtt (3 kilogramm). A térségben a csehek, a szlovákok, a szlovének, a szerbek és a horvátok is megelőzik a magyarokat.