Növényeknek

A növények egyik legfontosabb tápeleme a nitrogén, mely többek között lehetővé teszi számukra, hogy a napfényt energiává alakítsák. Mivel a kávézacc nitrogénben gazdag, ezért időnként minden kerti és szobanövényt megajándékozhatunk egy kis adaggal.

kavezacc-es-a-novenyek.png

Azonban a kávézaccot ne a virágföldre szórjuk, hanem keverjük bele, ugyanis a zacc a levegőn megpenészedik. Arra vigyázzunk, hogy túlzásba azért ne vigyük, mert a kávézacc nagy mennyiségben túlságosan savanyúvá teszi a talajt.

 

Hasznosítása a komposztban

A kávézacc nemcsak komposztálható, hanem magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Bátran keverjük tehát a komposztba!

kavezacc-a-komposzton.png 

Hangyák ellen

A rutinos kertészek jól tudják, hogy a hangyák tönkretehetik a jól elvégzett munkát. Azonban egy kis kávézaccot összegyűjtve körülbástyázhatjuk a megóvni kívánt virágokat, növényeket. A szagsemlegesítő hatás miatt ugyanis a hangyák nem tudják követni a virág illatának nyomvonalát, illetve a zacc erőteljes illata taszítja is a kis rovarokat.

 

Csigák ellen

A kávézaccot érdemes az ágyások köré is szórni, mert tapasztalatok szerint messzire elkerülik a növényeket megdézsmáló csigák.

 

Bolha ellen

A kávézacc kerti kutyák bolhairtására is alkalmas. Miután megfürdetjük, dörzsöljük át a bundáját a zaccal. Természetesen a módszer szobakutyáknál is működik, viszont a lakásban kevésbé fogunk örülni a kiszáradt, elhullajtott zaccdarabkáknak.

 

Macskariasztó

A macska az ember egyik kedvenc háziállata, viszont vannak olyan helyek a kertben vagy a lakásban, ahova nem szeretnénk, ha bejárkálna. Egy kis kávézacc sakkban tartja őket. Főként a fiatal macskáknál jön be ez a trükk.

 

Grillsütő tisztítása

Szivaccsal felitatva a kávézacc remek súrolószer is, de arra figyeljünk, hogy a megtisztítani kívánt felületet ne nedvesítsük be! A nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, kb. tíz percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni.