Házi súroló, zsíroldó

A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer: zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábasok tisztítására szokták alkalmazni. A nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, kb. tíz percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni. Az is jó megoldás, ha a zaccot mosogatószeres vízzel keverjük, és úgy dörzsöljük végig a felületeket.

 

Lefolyótisztító

Ha eldugult a lefolyó, a következőképpen segíthetünk rajta: dobjunk egy kevés zaccot a mosogatóba, majd öntsünk bele egy kis mosogatószert, végül engedjünk rá forró vizet. 

 

Szagtalanító

Ha egy kis tálkában betesszük a hűtőbe, a kávézacc teszi a dolgát, és magába szívja az erős szagokat. Azt az edényt, ami átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag néhány percen belül távozik az edényből.

 

Ha fokhagymát, hagymát, halat szeleteltünk, vagy egyéb karakteres alapanyaggal dolgoztunk, és szeretnénk a kellemetlen szagot eltűntetni a kezünkről, dörzsöljük be a kezünket kávézaccal, ez semlegesíti a szagot.

 

Cipők szagtalanítására: tegyünk vékony papírzacskóba, vagy csomagoljunk szalvétába egy marék kávézaccot és hagyjuk a cipőben pár napig. Jelentősen csökkenti a cipő kellemetlen illatát.

 kavezacc-a-szagok-ellen.png

Illatosító

Aki kimondottan szereti a kávé illatát, a ruhásszekrényben is hasznosíthatja a zaccot. Sokan zokniba, nejlonharisnyába vagy szövetbe csavarják a száraz kávézaccot, majd a ruhásszekrényben lógatják fel. Vaníliával, fahéjjal vagy narancshéjjal keverve a házi illatosító különleges aromát kap.

 

Szőnyegtisztító

Mint természetes házi tisztítószer, a száraz kávézacc kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel lehet porszívózni.

 

Bútorápoló 

A kávézacc kiválóan alkalmas sötétebb tónusú fabútorok ápolására. Nedves kávézaccal óvatosan átdörzsölve a bútort eltüntethetők a világosabb színű karcolások, ugyanis a szemcsék kitöltik a karcokat. A kávézacc olajtartalma pedig hozzájárul a fa felületének tartós szépségéhez.

kavezacc-a-butorapolo.png

 

Háztartási porfogó

Ha poros felület söprése, vagy kályha, kandalló tűzterének takarítása előtt kávézaccot szórunk a por vagy a hamu közé, jelentősen csökkenthető a szálló por, hamu mennyisége.

 

Folttisztító

Ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, nem kell kétségbe esnie, hogy benne is marad az étel vagy az ital színe. Egy kis kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet művelni, csak dörzsöljünk bátran!