A kávé két legfontosabb ismertetőjegye az íze és az aromája. Ezeket a kifejezéseket legtöbbször rokon értelműként használják, pedig mást jelentenek. Tény, hogy a kávézásban az íz és az aroma elkülönítéséhez kellő mennyiségű tapasztalatra, és nagyon sok minőségi kávé kóstolására van szükség.
A kávé íze
A kávé íze azt jelenti, hogy amikor megkóstoljuk, milyen ízt hagy a szánkban. Ez lehet citrusos, kakaós, vagy bogyós gyümölcsös ízélmény is. Egyes ízek erősebbek, míg más ízek csak egészen enyhén lesznek érezhetőek.
Ízek szempontjából a kávé nagyon hasonlít a borhoz. Ahogy a bor ízét meghatározza a szőlő fajtája, termőterülete, vagy éppen a napfény mennyisége, úgy a kávéra is hat minden, ami a növény életét befolyásolja.
A kávé aromája
A kávé aromája az illatot jelenti. Az ízhez hasonlóan egyes aromák azonnal érezhetőek, míg mások csak nagyon finoman jelennek meg. A kávé illatolásakor felfedezni vélt aromákat többek között a földes, virágos, vagy épp a mogyorós szavakkal írják le.
Az aromák csoportosítása
Az aromákat csoportosítani is szokták. Általában három nagy csoportra oszthatjuk a kávékat aromájuk szerint. Az első csoportba a könnyed, leginkább virágra, gyümölcsre, citrusfélékre emlékeztető aromájú kávékat szokták sorolni. A második csoportot a közepesnek számító, mézillatú, vagy gabonára emlékeztető kávék alkotják. A harmadik csoportot az erős aromájú, kakaóra, erősen fűszerezett növényre, fára emlékeztető aromájú kávék jelentik.
Érdemes tehát kísérletezni, és a kávénkat odafigyelve kóstolgatni, megpróbálva megnevezni, beazonosítani a szánkban, vagy épp az orrunkban érzett ízeket, illatokat.